Mietteitä Vauvojen luontokylpy -hankkeen päättyessä

Vauvojen luontokylpy -hanke sai syyskuun loppuessa hienon päätöksensä kun Vauvan päivänä vauvaperheet pääsivät vielä syksyisiin luontokylpyihin kolmessa eri paikassa. Vauvojen luontokylpy -toiminta jatkuu edelleen uusien ohjaajien toimesta, vaikka hanke päättyykin.

Vauvojen luontokylpy -hanke on ollut minulle opettavainen matka, jonka aikana olen saanut oppia paljon lisää sekä omasta ohjaajuudesta ja kouluttajana toimimisesta että luonnosta ja vauvaperheiden kohtaamisesta. Hankkeen aikana idean tasolla olleesta vauvojen luontokylvystä on syntynyt kokonainen menetelmä, nippu materiaaleja ja ohjaajan koulutus. On ollut hienoa päästä kokeilemaan siipiään luontohyvinvoinnin asiantuntijana ja kouluttajana. Omaa hanketta vetäessä olen saanut käyttää kaikkia oman osaamiseni osa-alueita. Perhetyö, varhaiskasvatus, vauvojen maailma ja perheiden kohtaaminen sekä näiden nivominen luontotoimintaan on iso aihe, jossa voi varmasti aina kehittyä ja oppia uutta.

Hanketyössä on eniten yllättänyt se, että aihe herätti kiinnostusta laajasti. Koulutus, tuokiot ja materiaalit kiinnostavat ja medianäkyvyyttäkin on tullut pyytämättä ja yllättäen. Selvästi jonkinlainen tilaus tämäntyyppiselle työlle ja asialle siis oli valmiiksi olemassa. Vauvojen luontokylpy -hankkeelle apurahaa hakiessani en todellakaan arvannut mitä olisi tulossa tai missä mittakaavassa hanketta tulisin toteuttamaan. Työ on vienyt mennessään ja tuloksia voi näin jälkikäteen pohtia ja tutkailla.

Kiitos kuuluu kaikille, jotka ovat olleet osa hanketta joko osallistujan, yhteistyökumppanin, yhteiskehittäjän tai pilottikoulutukseen osallistujan muodossa. Hanketyötä on tehty yhteistyöllä ja yhdessä kehittäen. Suurin kiitos lähtee tietysti Lapsi ja Luonto Säätiölle, tuhannet kiitokset hankkeen rahoittamisesta! Huikeaa, miten Vauvojen luontokylvyssä nähtiin potentiaalia ja asiaan uskottiin niin paljon, että hanketta lähdettiin täysimääräisesti rahoittamaan. Kiitos!

Iso kiitos lähtee Terhille, hänellä oli iso kannustajan rooli alkuvaiheessa. Terhin ansiota on, että lähdin apurahahakemusta alun perin tekemään. Terhi uskoi ajatukseen Vauvojen luontokylvystä ensikuulemalta niin paljon, että oli valmis heti tukemaan minua tällä matkalla. Toinen tärkeä henkilö hankkeen menestymisen kannalta on Emma. Emma on uskomattoman sydämellinen, lempeä, kannustava, eteenpäin ohjaava, ratkaisuja löytävä ihminen. Lämmin kiitos Emmalle, joka on antanut valtavasti tukea ja aikaa tähän hankkeeseen! Kiitos!

Pilottikoulutukseen osallistujista jokaisen panos on ollut arvokas. Kaikki ovat antaneet palautetta tai keksineet leikkejä, esittäneet ideoita ja ajatuksia, käyneet keskusteluja. Kaikki ovat osallistuneet yhteiskehittämiseen ja yhteiseen matkaan. Erityisen iloinen olen ollut heistä, jotka ovat voineet ihan oikeasti viedä Vauvojen luontokylpy -toimintaa omaan työhön ja vauvaperheiden pariin. Osa on lähtenyt yrittäjänä toteuttamaan Vauvojen luontokylpyjä, jotkut osana avointa varhaiskasvatusta tai osana seurakunnan toimintaa tai vieneet Vauvojen luontokylpyä kansalaisopistoihin. On ollut hienoa nähdä, miten erilaisia mahdollisuuksia ja väyliä toiminnan toteuttamiseen löytyy.

Onnea meille kaikille, me tehtiin se yhdessä!

Raakel Silvennoinen
Kirkkonummella
Vauvan päivänä 29.9.2023

Leave a Reply