Loiskis, hauskaa Itämeripäivää!

Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina. Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja ja lupauksia sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta. http://www.itameripaiva.fi

Myös vauvaperheet voivat riemuita ainutlaatuisesta Itämerestä!
Tästä artikkelista löydät meriteemaisia vinkkejä Itämeripäivän viettoon.

Tee retki rannalle ja anna vauvan tutkia rantahiekkaa, kalliota, rantakiviä ja vettä. Kastakaa vauvan varpaat veteen ja tehkää rantakallioon pieniä jalanjälkiä. Huomioi turvallisuus veden äärellä ja paikallinen sinilevätilanne. Jos rannalle on pidempi matka ja rantaretki ei juuri nyt onnistu, vesileikin voi järjestää myös kotiin. Matalalla tarjottimella oleva ohut vesikerros voi riittää hauskoihin lätsyttelyhetkiin.

Itämeren tilaan voi vaikuttaa päivittäisillä kulutusvalinnoilla. Itämeripäivänä voi kokata kasvisruokaa tai pihvejä silakasta. Pienelle kannattaa valita kalatiskin pienimmät silakat. Huomioi ikätasoisuus ja ravintosuositukset.

Hanki käytettynä, korjaa ja kierrätä. Lajittele jätteet ja poimi roskat maasta. Näin muovi ja muut roskat eivät päädy mereen ja sen eliöihin. Suosi luonnonmukaisia kosmetiikkatuotteita ja kodin pesuaineita. Vie lääkejätteet apteekkiin.

Jammaile merellisten rytmien tahtiin. Kierrätysmateriaaleista voi askarrella simpukkasoittimen ja käyttää sitä kastanjettina. Liimaa korkit huolellisesti kiinni esimerkiksi kirjaliimalla tai reilulla määrällä puuliimaa, jotta ne eivät irtoa vauvan käsittelyssä.
Merellisiin tunnelmiin johdattaa esimerkiksi:
Ella ja Aleksi: Suomenlahti
Ella ja Aleksi: Lenni lokinpoikanen
Maire Turunen: Pikku simpukat
Muumiperhe laulaa, OHOI!: Muumimamman simpukka
Muumiperhe laulaa, OHOI!: Haisuli seilaa
Muumiperhe laulaa, OHOI!: Muumiperhe merellä
Muumit: Meidän meri

Tee merellistä taidetta luonnonmateriaaleista ja kierrätysmateriaaleista.
Vauvan merellisiin maalaushetkiin sopii esimerkiksi
– perunajauhokiisseli
– perunasuurimopuuro (“kalan kutua”)
– mustikkakiisseli
– siniset marjamehut ja marjajauheet
– merikartan palaset
– ruoholaukan kukinto siveltimeksi

Lukekaa meriaiheisia kirjoja ja satuja. Muutamia esimerkkejä vauvaperheeseen sopivista meriteemaisista saduista:
Malmi, Elina: Kampela, joka leikki piilosta -satukortit
Taplin, Sam: Meri äänessä
Erkintalo, Jenni: Mato ja meri
Erkintalo, Jenni: Värejä meressä
Erkintalo, Jenni, Kiraly, Reka: Ystäväni vesi
Milner, Charlotte: Ihmeellinen meri
Percy-Baxter, Tasha: Pienet tutkijat pinnan alla
Knapman, Timothy: Sukella mereen, ui syvälle pinnan alle

Mereisiin lajeihin voi tutustua kuvakorttien avulla. Vauvan ihmeteltäväksi voi tulostaa esimerkiksi Pikku Kakkosen kuvakortteja tai Syklin lajikortteja Itämeren kaloista tai linnuista. Vauvan kanssa voi matkia eri eläinten ääniä tai liikkumistapoja.

Äänimaisemaksi rentoihin hetkiin ja nukutuksen taustalle sopii mainiosti Yle Areenan Lempeitä äänimaisemia luonnosta -sarjan Soutuveneessä tai Vedenalainen sukellusmatka.

Pieniä meriseikkailuita voi jatkaa kaarnaveneen tai paperiveneen siivittämänä.
Kurkkaa paperiveneen taitteluohjeet täältä.
Hauskaa Itämeripäivää!

Artikkelin kuvat: Eija Härkänen ja Raakel Silvennoinen

Leave a Reply