Luontohetki vauvan johdattamana

Valitse vauvan luontohetkeä varten sopiva turvallinen metsä tai puisto, jossa on miellyttävää luontoa ja luonnonrauhaa. Päätä etukäteen toimintaan käytettävä aika ja käytä tuo aika pelkästään vauvaan keskittyen, jätä puhelin ja muut mielessä pyörivät asiat sivuun.

Jätä vaunut tai rattaat sivuun ja ota vauva syliin niin, että hän pystyy katselemaan ympärilleen. Voit edetä ja kulkea luonnossa hitaasti, vauvan kiinnostuksen kohteita seuraillen. Voit vaihtoehtoisesti myös levittää viltin turvalliseen paikkaan luonnossa. Viltin päälle voi kerätä vauvalle turvallisia luonnonmateriaaleja, kuten käpyjä, lehtiä jne. Kiinnitä huomiota lajien turvallisuuteen ja noudata jokaisenoikeuksia luonnonmateriaaleja kerätessä.

Katsele ja havainnoi, mitä vauva haluaa tehdä. Kiinnittääkö vauva huomiota johonkin tiettyyn asiaan, mitä vauva katselee tai mihin hän osoittaa kiinnostusta? Ihmettele, pysähtele, koskettele, tutki, poimi, kuulostele, haistele yhdessä vauvan kanssa. Peilaa vauvan toimintaa ja mene mukaan leikkiin. Voit sanoittaa luonnonmateriaaleja, lajeja, muotoja, tuoksuja ja ääniä.

Valvo toiminnan turvallisuutta ja pidä vauvan tekemiset aikuisen määrittelemien turvallisten raamien sisällä. Älä kuitenkaan automaattisesti kiellä asioita tai auta lasta, vaan anna vauvan kokeilla ja tutkia, yrittää ja epäonnistua turvallisesti. Viivästytä omia reaktioita ja neuvomisen tarvetta; tyhjään väliin tarjoa vaihtoehtoista toimintoa, jos vauvan toiminta ei onnistu tai ole suotuisaa.

Kun aikuinen asettuu tutkimaan vauvan kokemusmaailmaa, vauva voi tuntea olevansa tärkeä ja hän saa ilmaista itseään. Vauvan itsetunto vahvistuu, kun hänet nähdään ja kuullaan ja hän saa toiminnallaan kertoa aikuiselle, mikä hänestä on tärkeää, mukavaa ja mielenkiintoista. 

Leave a Reply