Lasten lintuviikko innostaa tarkkailemaan lintuja

Lasten lintuviikkoa vietetään 15.–21.5.2023. Lintuviikkoa koordinoivat yhteistyössä BirdLife SuomiLuonto-Liitto ja Natur och Miljö. Lintuviikon tarkoituksena on tutustua lintuihin ja lintuharrastukseen etsimällä merkkejä lintujen pesinnästä. Lintuviikko innostaa kaikkia lapsia ja aikuisia lähtemään yhdessä linturetkelle, osaamisesta riippumatta! Lintuja voi tarkkailla ja lintuiloa voi tuntea, vaikka lajeja ei osaisikaan tunnistaa.

Lasten lintuviikolla myös vauvaperheet voivat leikkiä lintuaiheisia leikkejä.

Kuunnelkaa linnun laulua

Vietä hetki metsässä vauvan kanssa. Kuulostelkaa, kuuluuko metsässä jotakin ääniä. Keväisessä metsässä saattaa kuulua linnun laulua. Miltä äänet teistä kuulostavat? Miten vauvasi reagoi ääniin?

Linnunpesä

Rakentakaa pehmolinnulle pesä oksista ja heinistä. Anna vauvan tutkia luonnonmateriaaleja valvotusti ja osallistua pesän tekoon. Pesään voidaan laittaa paperimassasta tehtyjä munia tai käpyjä ja kiviä muniksi.
Huomaa: Varpuja ja puita ei saa vahingoittaa. Maasta voi jokaisenoikeudella ottaa oksia, käpyjä, kaarnaa ja ruohovartisia kasveja.

Paijailuleikki

Paijaile vauvaa hellästi askarteluhöyhenellä. Höyhentä voi myös puhallella ja lennättää ilmassa.

Linnunpesäleikki

Leikkikää linnunpesäleikkiä leikkivarjon tai päiväpeiton avulla. Vauva menee leikkivarjon sisään “linnunpesään” istumaan tai makaamaan ja aikuiset pyörittävät leikkivarjoa ympäri esimerkiksi Peipon pesä -laulun tahdissa.

Lintu lentää -leikki

Lennätä vauvaa ilmassa linnun lailla! Leikkiin sopii esimerkiksi Lintu lentää -laulu.

Lintuja voi myös auttaa

Annetaan linnuille pesimärauha.

Suojellaan varsinkin vanhoja metsiä ja monimuotoista luontoa.

Ripustetaan pönttöjä.

Perustetaan juomapaikkoja helteellä.

Leave a Reply