Miten opettaa lapsille ravinnekiertoa?

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on img_3386-2.jpg

Luonnossa kaikki kiertää. Tämän ymmärtäminen auttaa sekä hahmottamaan ympäristöystävällisten valintojen tärkeyttä että löytämään kestäviä tapoja toimia. Kiertotalousmallissa kertaalleen käytetty tuote palautuu uudelleen kiertoon joko uudelleenkäytön tai kierrätyksen kautta. Kun puhun lapsille ravinnekierrosta, puhun myös siitä ajatuksesta, että ”jäte” on todellisuudessa arvokasta raaka-ainetta ja mahdollisuus uuden syntymiselle.

Listasin muutaman vinkin, joiden avulla ravinnekiertoa voi tuoda jo pienten lasten tietoisuuteen.

Kompostoi lapsen kanssa

Jos kotipihalta tai mökiltä löytyy komposti, ota lapsi mukaan kompostihommiin. Lapsi voi vaikka itse kaapia lautaselta vihannesten kuoret tai ruuantähteet kompostiastiaan ja olla mukana viemässä biojätteitä kompostiin. Kompostikuivikkeen silppuaminen ja levittäminen, lehtien haravoiminen, rikkaruohojen kitkeminen ja kompostiin vieminen, osallistumisen tapoja voi olla monia.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on img_3407-edited.jpg

Jos omat biojätteet matkaavat jäteauton kyydissä kompostointilaitokseen, lasten kanssa voi perustaa oman pikku kompostin ilmiön tutkimista varten. Olen ympäristöneuvojan työssäni perustanut lasten kanssa lukuisia matokomposteja heidän omiin päiväkoteihinsa ja kouluihinsa. Monien lasten mielestä matokompostin perustaminen ja kompostilieroihin tutustuminen on superkivaa! Matokompostin perustamisesta kirjoittaa innostavasti Nuorten Luonto. Kierrätyskeskuksen Palloässät-materiaaleista löytyy mainio ohje matokompostin perustamiseen. Seuraavassa omat vinkkini, joiden avulla matokompostin perustamisesta voi tehdä vieläkin hauskempaa.

  • Anna lasten hoitaa seosaineen silppuaminen. Munakennojen tai sanomalehden repiminen on monen lapsen mielestä kivaa puuhaa.
  • Matoja varten multa pitää kastella kosteaksi. Suihkupullolla suihkiminen on hauskaa!
  • Lapset voivat tutkia kompostilieroja valkoista lautasta tai paperia vasten ennen kuin ne päästetään uuteen kotiinsa. Luupilla lierojen puuhat näkee erityisen hyvin.
  • Keksiikö lapsi madoille omat nimet? Kompostilaatikon kylkeen voidaan askarrella matosten kuvat ja merkitä kaikkien asukkaiden hauskat nimet.

Kompostilieroja voi etsiä esimerkiksi puutarhakompostista tai lehtikasojen alta. Matokompostin perustamista varten kompostilieroja voi myös ostaa esimerkiksi Kiteen Mato ja Multa Oy:n verkkokaupasta.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on img_3416-1-edited.jpg

Yhtenä kesänä perustimme Stoan tuoksupuutarhaan matotornin, josta ravinteikas humus humpsahtaa suoraan kasvien juurille. Mainio idea, joka vähentää kompostin tyhjentämisen tarvetta ja lisää matojen liikkumismahdollisuuksia.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on img_6825.jpg

Näiden lisäksi löysin vielä pullokompostin ohjeet, se taitaa soveltua parhaiten vähän isommille luonnontutkijoille sisätiloissa suoritettavaksi.

Tutkikaa hajottajia

Ravinnekierron kannalta luonnon hajottajat ovat tuiki tärkeitä. Ne vapauttavat kuolleiden kasvien ja eläimien ravinteita takaisin tuottajien käyttöön. Lapsen kanssa voi jutella maan pienen pienten apulaisten tärkeistä tehtävistä ja tutkia maaperän pieneliöstöä luupilla. Mitä ötököitä maan alla kuhisee?

Ötökkätutkimus metsässä
Tarvikkeet:
Pieni lapio
Valkoinen kangas
Kannellinen lasipurkki
Valkoinen lautanen
Luuppi

Valitkaa lapsen kanssa metsästä kohta, jossa maa on sopivan pehmeää maanäytteen ottamista varten. Siirtäkää sivuun oksat, kävyt ja muu isompi aines. Kaivakaa lapiolla pieni määrä metsän maaperää ja levittäkää se valkoiselle kankaalle. Esiin tulevia ötököitä voi laittaa tutkimista varten lasipurkkiin tai lautaselle. Jutelkaa hajottajien tärkeistä tehtävistä. Lopuksi vapauttakaa kaikki ötökät takaisin luontoon.

Löytyykö metsästä sieniä? Minkälaisissa paikoissa sienet kasvavat? Usein lahoamassa oleva puu on lahottajasienten koti. Lapsen kanssa voi pohtia sienten merkitystä ravinnekierrossa ja etsiä puista kääpiä. Sienien merkityksestä luonnon kiertokulussa voi katsoa lyhyen lapsille sopivan videon.

Lannoita luonnollisesti

Pihapisulla tai kompostoivassa ulkohuussissa käyminen on paras lahja luonnolle ja kotipuutarhalle. Samalla kertaa sekä säästyy vettä ja veden puhdistukseen käytettäviä energiavaroja että saadaan lannoitetta pihakasveille. (Miksiköhän ylipäätään dumppaamme jätevesien mukana ravinteita vesistöihin samaan aikaan kun maapallon fosforivarat kaivetaan loppuun keinolannotteiden valmistusta varten.) Lapseni käyvät varsinkin kesäisin lahjoittamassa pihan reunalla oleville tuijille lannoitetta. Kolmevuotiasta saattaa toisinaan naurattaa ajatus, että hänen pisu voi olla kasvin “ruokaa”.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on img_3380-edited.jpg

Ravinnekiertoa leikkien

Ravinnekiertoa voi leikkiä Eläydy kasviksi -leikin tapaan:
Luetaan lapsille tarina ravinteiden kierrosta. Lapset toimivat tarinan tuomien mielikuvien tai aikuisen mallin mukaan. 
“Olet pienen pieni siemen. Tee itsestäsi niin pieni kuin mahdollista. Nyt siemen saa vähän kosteutta. Siitä kasvaa ensin juuri, joka kiinnittää kasvin maahan. Siemen tahtoo ylöspäin, valoa kohti. Se ojentaa ensin hennon verson ylös maan pinnalle. Siitä alkaa versoa isompi ja vahvempi varsi. Se kasvaa ja komistuu. Se ojentelee ylpeänä varttaan ja lehtiään. Tuuli heiluttelee sitä sivulta toiselle, mutta juuret pitävät sen tukevasti maassa. Kasviin puhkeaa kauniita kukkia ja se kasvaa ja kukoistaa kunnes syksy koittaa. Syksyllä kasvin kukat ovat muuttuneet siemeniksi ja vähitellen kasvin lehdet ja varret lakastuvat ja kuolevat. Varsi ja lehti maatuu maassa mullaksi. Siemenissä elää kuitenkin uuden kasvin alku.”
Voidaan leikkiä uudelleen. Mullan merkitystä kasville voidaan avata vaikkapa kasvutekijät-leikin avulla.

Kierrätyskeskuksen ympäristökasvatusmateriaaleista löytyy mm. Kuka pelkää kompostimatoa -leikin ohjeet sekä muita kierrätykseen liittyviä leikkejä.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on img_3373.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s