Ellin luontopäiväkirja: tutkitaan vesiötököitä

Pieniä vesistöjä löytyy lähes aina läheltä ja ne ovat oivia luontoretken kohteita. Veden pinnan alla asustaa monenmoista möngertäjää. Moni ei arvaakaan, kuinka vilkasta elämää pienissäkin vesistöissä voi olla! Ötökkätutkimuksen kohteeksi sopii hyvin puro tai vähän isompi oja, lampi, joki tai järvi. Karuilta hiekkarannoilta elämää löytyy vähemmän, sillä monet ötökät tykkäävät vesikasveista. Keväästä syksyyn asti on hyvää aikaa tehdä tutkimuksia veden pinnan alle ja kokeilla, mitä haaviin tarttuu.

DSC_0887
Pienetkin purot sopivat erinomaisesti tutkimuskohteiksi.

Ötökkätutukimuksissa tarvitaan haavi. Vesiötököiden haaveiluun soveltuu parhaiten keittiösiivilä. Kaikista helpointa haaviminen on, kun kiinnität keittiösiivilän varteen vielä kepin, jolloin pystyt kurottelemaan haavilla kauempaakin.

Valkoinen lautanen tai muu vaalea astia on myös hyödyllinen ötököitä tarkastellessa. Valkoista taustaa vasten pienet otukset erottuvat selvemmin. Jos kotoa löytyy suurennuslasi tai luuppi, voi ötököitä katsella tarkemmin.

Muista!

Ötökät ovat pieniä ja me olemme isoja. Kohdellaan eläimiä hellästi ja varovaisesti. Eläinten on tarkoitus jatkaa elämäänsä vahingoittumattomina tutkimusten jälkeenkin.

DSC_0875
Ötököitä on helppo tarkastella valkoisella lautasella. 

Näin tutkitaan vesiötököitä:

  1. Vedä haavilla pitkiä vetoja veden alla. Haavilla kannattaa haavia vastavirtaan, jotta uivat vesiotukset eivät karkaa haavista. Vetele haavilla vesikasvien pinnoilta ja väleistä, sillä ötökät viihtyvät vesikasvien siimeksessä. Myös pohjamutaa voi ottaa haaviin pienen määrän, sillä tietyt ötökät viihtyvät pohjassa.
  2. Tutki haavia tovi, sillä pikkueläimiä ei välttämättä heti huomaa. Ota lautaselle vähän vettä ja kopista haavista ötökät lautaselle.
  3. Katsele ötököitä luupilla tai suurennuslasilla. Voit halutessasi koittaa tunnistaa ötökkää. Muista pitää eläin koko ajan vedessä.
  4. Lopuksi vapauta eläimet takaisin vesistöön.

Vesisiiroja ja korennon toukkia löytyy monenlaisista vesistöistä.

Ötökkäterveisin,

_20170115_213916

Ps.

Vesiötököiden tunnistamiseen tarkoitetut selkeät vesieliökortit voi tulostaa Luonto- ja ympäristökasvatuksen tukiverkoston lehdestä. Jos vedessä elävät pikkueläimet kiinnostavat enemmän, kannattaa lainata kirjastosta tunnistusopas Vesikirppu ja sudenkorento -makean veden eläimiä, WSOY 2000.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s