Monet hyönteislajit ovat vähentyneet maailmanlaajuisesti. Ilmastonmuutos, ympäristön yksipuolistuminen, laidunmaiden väheneminen, pula lahopuusta, puurakentamisen väheneminen, hyönteismyrkyt; hyönteisten ahdingolle on monta syytä. Monet pihat ja puutarhat ovat hyönteisten kannalta liian “siistejä” ja yksipuolisia. Pihoilta puuttuvat ötököille tärkeät risukasat, lehtikeot, pusikot ja heinikot. Pikkuötököitä voi helposti auttaa rakentamalla niille asunnon luonnonmateriaaleista.
Hyönteisistä on paljon hyötyä puutarhassa: monet hyötykasvit tarvitsevat pölyttäjiä ja toisaalta tietyt hyönteiset osallistuvat tehokkaasti puutarhan tuhohyönteisten torjuntaan. Pölyttäjähyönteiset palvelevat puutarhuria ahkerasti, keräten itselleen ruokaa ja samalla kuljettaen sukusoluja kukasta kukkaan. Hyönteisten pölytyspalvelu on äärimmäisen arvokas ekosysteemipalvelu: yksin mehiläislajien on arvioitu pölyttävän 75–85 prosenttia maailman kasvilajeista ja kolmasosa maailman ruokatuotannosta on pölyttäjäeläinten varassa.
Hyönteisiä voi auttaa asuntopulassa rakentamalla niille hauskan hyönteishotellin, josta löytyy koti monenlaisille ötököille. Paras aika hyönteishotellin tekemiseen on kevät, jolloin hyönteiset etsivät asuntoja. Hyönteishotellin voi hyvin ripustaa myöhemminkin kesällä, silloin asukkaita saattaa kuitenkin joutua odottelemaan pidempään. Hyönteishotellin voi hyvin laittaa myös parvekepuutarhaan, jolloin se houkuttelee paikalle pölyttäjähyönteisiä kaupunkiviljelijän iloksi. Villimehiläiset voivat asua jopa kerrostalon viidennessä kerroksessa!
Käy inspiroitumassa Pinterestissä ja tutustu erilaisiin hyönteishotelli-ideoihin.
Neljä faktaa hyönteishotellista:
- Hyönteishotelli kannattaa rakentaa luonnonmateriaaleista. Älä käytä painekyllästettyä tai muuten käsiteltyä puuta. Hyönteiset ovat herkkiä myrkyille ja saattavat karttaa käsiteltyjä materiaaleja.
- Hyönteishotelliin asettuvat hyönteiset ovat erakkoja eli elävät yksinään, joten niillä ei ole tarvetta puolustaa yhteisöään tai pesäänsä pistämällä. Siksi hyönteishotelli on turvallinen pihapiirissä ja sitä on lastenkin mukava seurata lähietäisyydeltä.
- Ripusta hyönteishotelli esimerkiksi seinään, puuhun tai aitaan tai rakenna hotellille jalat. Hyönteishotelli kannattaa asettaa aamuaurinkoon tai etelän suuntaan, jotta asumus pysyy kuivana.
- Hyönteishotelli ei vaadi minkäänlaista puhdistusta, sillä hyönteiset siivoavat itse kotinsa. Jos hotellin koloset menevät tukkoon, niitä ei pidä tökkiä tikulla auki, sillä umpeen muuratut kolot ovat merkki asukeista! Esimerkiksi villimehiläiset muuraavat pesäkolonsa umpeen savella.
Neljä hotellissa viihtyvää hyötyhyönteistä:
- Harsokorento
Harsokorento käyttää ravintonaan lehtikirvoja, ripsiäisiä ja kilpikirvoja. Harsokorennot viihtyvät esimerkiksi kävyissä.
2. Leppäkerttu
Leppäkerttu syö elämänsä aikana suuret määrät lehtikirvoja.
Leppäkertut viihtyvät kävyissä ja kuorenpalasissa.
3. Erakkomehiläislajit
Erakkomehiläiset ovat tehokkaita pölyttäjiä. Erakkomehiläiset pesivät koloissa, esimerkiksi järviruo´on tai koiranputken korsissa tai puuhun poratuissa reijissä.
4. Petopistiäislajit
Pienemmät petopistiäislajit syövät usein lehtikirvoja, kaskaita ja ripsiäisiä ja ne pesivät mielellään hyönteishotellin kasvinvarsissa ja koloissa.
Lähteet:
Suomen Luonto 4/2017
http://www.mehiläishoitajat.fi Viitattu 26.6.2017.
https://www.sll.fi/mita-me-teemme/metsat/ekosysteemipalvelut Viitattu 26.6.2017.
Ps.
Pihan pikkuasukkaita voi auttaa monin tavoin! Lue Suomen Luonnonsuojeluliiton vinkit, miten voit lisätä oman pihan monimuotoisuutta.