Ellin luontopäiväkirja: lintulauta kierrätysmateriaalista

dsc_01791487964421633

Olemme joka päivä seuranneet pihapuun lintulaudan vilskettä keittiön ikkunasta. Lintulaudalla riittää asiakkaita aamusta aina iltahämäriin asti. Eilen ihastelimme tinttien tapaa pyrähtää reippaasti lintulaudalta oksalle ja tarmokaasti nakuttaa auringonkukansiemen nokalla auki ja muruiksi mahaan. Tinttejä oli pihapuussa ainakin parikymmentä.

Yhtäkkiä viereisen kuusen oksalle lennähti herra harakka mustavalkoisessa juhlapuvussaan. Se katseli hetken lintulaudalla käyvää kuhinaa ja päätti ottaa osaa kekkereihin. Harakka pomppasi ruokintapuuhun ja samassa pienemmät linnut pyrähtivät tiehensä. Harakka viihtyi lintulaudan liepeillä varttitunnin ja sinä aikana tintit päivystivät kauempana odottaen vuoroaan. Heti kun herra harakka poistui, tintit pyrähtivät takaisin apajille. Harakka vieraili lintulaudalla päivän aikana muutaman kerran ja joka kerralla pikkulinnut väistivät kohteliaasti sivuun.

Päätimme tehdä pihan laidalle toisen lintujenruokintapaikan, jotta pikkulinnuille olisi aina vapaa ruokailupakka tarjolla. Koska meillä oli vain yksi puinen lintulauta, meidän piti keksiä tapa tehdä toinen toimiva siemenautomaatti kotoa löytyvistä materiaaleista.

Lintulautaan tarvittiin vanha sipsipurkki, ison lasipurkin kansi, liimaa, vedenpitävää maalia, pieni pala puuta ja saha.

Maalasimme sipsipurkin vedenpitävällä maalilla. Koska halusimme hieman koristella lintulautaa, maalasimme sen vielä majakan näköiseksi. Sahasimme purkista pohjan pois.

Ison lasipurkin kansi toimii lintulaudan pohjana. Sahasimme puupalikkaan urat, joihin sipsipurkin reunat sopivat. Liimasimme palikan kanteen kiinni ja laitoimme myös palikan uriin hieman liimaa. Sitten upotimme sipsipurkin puupalikan uriin.

Majakan “valoksi” laitettiin vanhan spraymaalipullon korkki. Se kiinnitettiin sipsipurkin kanteen yksinkertaisesti narulla.

dsc_0173

dsc_0175

_20170203_103516

Linnut, tervetuloa syömään! Nyt riittää ruokapöytiä sekä pikkulinnuille että harakolle.

Lintuisin terveisin,

_20170115_213916

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s